Vinkkejä vaikuttajamarkkinointiin yrityksille

 

1. Mitä on vaikuttajamarkkinointi

- Vaikuttajamarkkinointi on moderni puskaradio, tehokas tapa tavoittaa yrityksen kannalta keskeiset kohderyhmät ja vaikuttaa heidän asenteisiinsa, tietoihinsa tai ostokäyttäytymiseen.

- Vaikuttajia voivat olla mm. bloggaajat, tubettajat, snäppääjät, instaajat, artistit, urheilijat tai julkisuuden henkilöt.

- Vaikuttajamarkkinoinnissa etsitään yrityksen arvojen ja kohderyhmien kannalta oikeita vaikuttajia, joiden kautta ja avulla kerrotaan yleisöä aidosti kiinnostavia tarinoita.

- 92 % luottaa enemmän vaikuttajan kuin brändin sanomaan tehdessään ostopäätöstä.
(Hubspot tukimus 2017)

- 71 % kuluttajista ostaa todennäköisemmin tuotteen nähtyään suosituksen sosiaalisessa mediassa.

- Vaikuttajamarkkinointi on kasvava markkinoinnin osa-alue, ja sen tehokkuuden nimeen uskoo jo  97 % markkinoinnin ammattilaisista myös Suomessa .
(Indieplacen vaikuttajamarkkinoinnin tutkimus 2017

2. Miten valitaan oikea vaikuttaja yhteistyöhön

- Valitse vaikuttaja, joka on tuotteestasi tai brändistäsi aidosti kiinnostunut.

-Koska vaikuttaja lähettää itse yhteistyöhakemuksen ilmoituksesi perusteella, hän on todennäköisesti aidosti kiinnostunut juuri sinun yrityksestä tai brändistä. (Vrt. jos vaikuttaja saa "annettuna" kampanjan toteutettavakseen.)

- Tarkista, että vaikuttajan yleisö vastaa brändisi kohderyhmää. Kohderyhmän on oltava oikea. 1500 juuri sinun kohderyhmääsi sopivaa seuraajaa on parempi, kuin 10 000 kohderyhmäsi ulkopuolella olevaa seuraajaa.  Esimerkiksi. Bloggaja, jolla ei ole lapsia, mutta hän markkinoi lastenvaatebrändiäsi. Seuraajat eivät todennäköisesti ole sinun brändille otollisia, vaan sopivampi vaikuttaja olisi äiti, jonka blogissa esiintyy luonnollisesti myös lapset.

- Vaikuttaja, joka ymmärtää kaupallista prosessia ja markkinointia  ja osaa itse tuottaa oikeanlaista sisältöä, on varma valinta yhteistyökumppaniksi.

3.  Miten varmistaa, onko vaikuttajan seuraajamäärä todellinen?

Tämä on suhteellisen helppo tarkistaa kurkkaamalla vaikuttajan blogiin, instatiliin, Youtube -kanavaan tms.

- Tarkista kommentoiko vaikuttajan postauksia erikoiselta kuulostavat profiilien nimet, joiden aitoudesta herää heti epäilys?

- Jos suomeksi kirjoittava vaikuttaja saa paljon englanniksi kirjoittavia kommentteja, joihin vaikuttaja ei vastaa, herää kysymys, onko seuraajat aitoja.

- Jos sinulla on aikaa, tarkista muutaman vaikuttajaa seuraavan henkilön profiili. Vaikuttaako ne feikeiltä tai ostetuilta profiileilta? Jos vaikuttaja julkaisee postaukset suomeksi, ja seuraajat ovat pääosin ulkomaalaisia, pitäisi hälytyskellojen soida.  Aidot, kohderyhmääsi sopivat vaikuttajan seuraajat on helppo tunnistaa heidän profiiliensa perusteella.

- Jos vaikuttajan seuraajamäärät epäilyttävät, voit pyytää häneltä kuvankaappausta Google Analytics -sivusta, tai esimerkiksi Instagramin seuraajatieto -sivusta.

4. Miten määritellä sopiva korvaustaso

- Sopiva palkkiotaso määräytyy yleensä seuraajamäärän mukaan. Ammatikseen bloggaavat makro -vaikuttajat omaavat yleensä myös seuraajia huomattavasti enemmän kuin pienemmät mikro -vaikuttajat. Makro-vaikuttajien hintalappu yhteistyölle saattaa oikeutetusti olla useampia satasia, jollei jopa tuhansia euroja. Riippuen myös kampanjan laajuudesta.

- Mikrovaikuttajat saattavat vasta aloitella vaikuttaja -uraansa, ja lähtevät yhteistyöhön mukaan jopa tuotekokeiluilla. Hyvä kombo on myös raha + tuote.

- Voit antaa myös vaikuttajan määritellä palkkiotason, mutta enemmän oikeanlaisia hakijoita saat yhteistyöilmoitukseesi, jos ilmoitat jo valmiiksi yrityksellesi sopivan korvaustason.

- Huomioithan, että tarjoamasi korvaustaso määrittelee pitkälti myös sen, minkä kokoiset vaikuttajat hakeutuvat yhteistyöhön yrityksenne kanssa. 

5. Millaista yhteistyötä voi vaikuttajien kanssa tehdä?

- Yhteistyöt voivat olla esimerkiksi blogipostauksia, videoita tai kuvia Instagramiin ja vaikuttajan omiin kanaviin, jotka sisältävät tuotteesi, brändisi, tapahtumasi tai palvelusi esittelyä.

-Yhteistyössä voidaan tuottaa myös sisältöä yrityksen omiin kanaviin vaikuttajan brändillä tai vaikuttaja voi ottaa sovituksi ajaksi yrityksen Instagram -tilin tai Youtube -kanavan haltuunsa ja päivittää sitä yrityksen puolesta. Tämä tuo mukavaa vaihtelua somekanaviin!

- Brändilähettiläänä toimimista, jolloin on kyse pitkäaikaisestakin ja jatkuvasta yhteistyöstä.

- Vaikuttajan avulla voidaan järjestää myös kilpailuja kuluttajille vaikuttajan somekanavissa / blogissa tms.

- Etenkin mikrovaikuttajia saattaa kiinnostaa osallistua tuotteen tai palvelun kehitykseen tai testaamiseen tuotepalkkiota vastaan.

6. Sopiiko tämä yritykselleni, sillä asiakkaani eivät ole ole somessa?

- Vaikka potentiaaliset asiakkaasi eivät olisikaan blogien, vlogien tai instagramin suurkuluttajia, todennäköisesti he kuitenkin Googlaavat ennen ostopäätöstään.

- Vaikuttajamarkkinointi on siis siitäkin erinomainen mainonnan kanava, että esimerkiksi bloggaajan kirjoitukset tulevat kerta toisensa jälkeen esiin myös googlen hakutuloksissa. Älä siis ainoastaan ajattele vaikuttajamarkkinointia yhden kerran mainokseksi, vaan vaikuttajan tuottama materiaali yrityksestäsi tai brändistäsi jää elämään internetin maailmaan pitkäksikin aikaa.

7. Miten vaikuttajamarkkinoinnin prosessi menee?

TAVOITE? Määrittele ensiksi tarpeesi. Haluatko suoraan lisää myyntiä, brändillesi tunnettuutta, tuotekokemuksia Googletettavaksi vai mikä on tavoitteesi yhteistyölle?

KOHDERYHMÄ? Määrittele kohderyhmäsi ja yleisö, kenelle viestin pitäisi näkyä.

TOTEUTUS  Pääviestien sanoma, minne linkit johtavat, mitä häshtägiä käytetään. Mitä tarkemmat ohjeet sinulla on vaikuttajalle, sitä vähemmän tulet pettymään. Toki voit antaa vapaat kädet myös vaikuttajalle, jos itselläsi ei ole ideoita tai ajatuksia yhteistyön suhteen.

SOPIVA VAIKUTTAJA Valitse hakijoista juuri ne yrityksellesi / brändillesi sopivat vaikuttajat. Tutustu siis vaikuttajan somekanaviin, jotka hän on palvelussa listannut. Seuraajamäärä ei ole aina tärkein, vain kohderyhmä

AIKATAULU Sovi milloin sisällöt julkaistaan.

MISSÄ kanavissa sisällöt jaetaan ja julkaistaan.

KORVAUS Voit määritellä tämän jo hakemuksessasi valmiiksi tai anna vaikuttajan ehdottaa sopivaa korvausta. Korvaus on hyvä sopia molempien osapuolten ammattitaitoa kunnioittaen. 

JULKAISUT Vaikuttajan tulee kertoa aina julkaisun yhteydessä, että kyse on kaupallisesta yhteistyöstä.

TULOSTEN SEURANTA Jos käytössäsi on esimerkiksi Google Analytics työkalu, voit tarkistaa paljonko liikennettä vaikuttajan blogista  tuli julkaisun aikana. Tätä kannattaa seurata myös pidemmällä aikavälillä, sillä Googlen kautta saattaa käyntejä tulla vielä pitkän aikaa julkaisun jälkeenkin. Aina vaikuttajamarkkinointikampanjan tulosta ei voi mitata heti kävijämäärissä tai numeroissa. Joskus vaikuttajamarkkinoinnin tarkoitus on vahvistaa brändiä ja saada tunnettuutta, ja se ei heti näy kävijämäärissä sivustolla tai myyntipiikkeinä myyntitilastossa.