Tarkastelussa videoalustat

30.08.2018

Tarkastelussa videoalustat

 

Juhannusviikolla 2018 Instagram julkaisi uuden videoalustan oman sovelluksensa sisällä, Instagram Television, tuttavallisemmin IGTV. Alustan pääpiirteinä on vertikaalinen kuva sekä videoiden pituus joka voi vaihdella 15 sekunnin ja tunnin välillä. Instagram on jo pitempään laajentanut alustaansa, esimerkiksi Stories ja live-videot ovat tulleet vasta myöhemmin sovellukseen ja käyttäjät ovat ottaneet päivitykset verrattain positiivisesti vastaan. Tämä herättääkin uuden laajennuksen myötä kysymyksen siitä mikä tulee olemaan videoalustojen tulevaisuus?

Johtopaikkaa videoalustojen kilvassa on jo pitempään pitänyt YouTube. Alustana YouTube valvoo videoiden käyttöoikeusehtojen, sekä sisällön sääntöjen noudattamista tarkasti. Katsojakunnat ovat pitkän ajan myötä kerääntyneet alustalle ja ovat orientoituneet etsimään videoita juuri sieltä. Lisäksi alusta tukee vaikuttajien ja sisällöntuottajien tekemää työtä.

On siis sanomattakin selvää, että YouTube on alustana perustellusti pystynyt pitämään johtoasemansa jo pitkään. Matkan varrelle on kuitenkin mahtunut kilpailijoita jo ennen Instagram Television julkaisua. Tarkoituksenamme on kerrata sosiaalisen median videoalustojen taustaa ennen nykyhetkeä. Emme pyri listaamaan jokaista sovellusta ja muutosta matkan varrelta, vaan enemmänkin muistelemaan tapahtumia sekä sovelluksia jotka koemme aihepiirille merkittäviksi.  

Periscope, on live-videoihin toimintansa pohjaava alusta joka ensimmäisinä sovelluksina maailmassa tarjosi käyttäjilleen mahdollisuuden paitsi lähettää live-videoita mistä tahansa päin maailmaa, mutta mahdollisti myös vaikuttajan vuorovaikutuksen yleisönsä kanssa.

Periscope kukoisti vuonna 2015, jolloin Apple julisti sen ”Vuoden iOS-sovellukseksi.” Samana vuonna Twitter myös osti sovelluksen. Tuolloin sovelluksessa oli suuri määrä vaikuttajia, sekä julkisuuden henkilöitä ylläpitämässä Periscopen yheisöä.

Nykyään suurin osa aiemmista vaikuttajista on siirtynyt kattavampiin tai toimivimpiin alustoihin. Lisäksi sovelluksen käyttäjiksi jääneet vaikuttajat ovat useasti ilmaisseet kuinka huonosti Twitter on heitä alustallaan kohdellut.

Kun pääsimme aiheeseen Twitter, on pakko mainita myös Vine. Vine oli alusta joka pohjasi kuuden sekunnin mittaisiin videoihin ja vaikuttajakeskeiseen sisältöön. Vine luotiin ja myytiin  vuonna 2012 Twitterille, joka virallisesti julkaisi sovelluksen vuonna 2013. Kuitenkin lokakuussa 2016 Twitter ilmoitti lakkauttavansa suurta suosiota keränneen Vinen. Sovelluksen ongelmana oli liiallinen kasvu, niin ettei sen ylläpitäminen ollut enää mahdollista. Lukuisat Vinessä menestyneet vaikuttajat ovat siirtyneet YouTuben puolelle, esimerkiksi Danny Gonzales sekä Brent Rivera. 

Vimeo on ollut tähän asti yksi käytännöllisimmistä ja toimivimmista kilpailijoista YouTubelle. Vimeo painottaa korkealaatuista sisältöä, alustalla on toimiva hakukone sekä käyttöoikeus ja sääntöjen valvonta, mutta alustan ongelmaksi muodostuu puuttuva katsojakunta joka haastaisi YouTuben. Alustan nykyinen katsojakunta on huomattavasti YouTubea pienempi ja toimiikin tällä hetkellä alustana mm. Lukuisille lyhytelokuville. 

Mitkä tekijät erottavat sitten hiljan julkaistun IGTV:n kaikista edellä mainituista sovelluksista?

Tekijöitä on useampia ja käsittelemmekin tässä vain muutamia. Ennen alustan julkaisua Instagram oli ottanut yhteyttä kansainvälisiin vaikuttajiin ja tehnyt sopimuksia sisällöntuottamisesta IGTV:hen. Näin sovelluksessa oli valmiiksi sisältöä julkaisuhetkellä. 

Lisäksi koska IGTV pohjaa Instagramiin, on jokaisella käyttäjällä valmiiksi seuraajia, eikä silloin seuraajia omalle kanavalle tarvitse erikseen houkutella kuten YouTubessa. Alustan hakukone on osittain toimiva Explore-sivun ja hasgtagien vuoksi. Vielä ei ole tietoa kuinka alusta tulee mahdollisesti tukemaan vaikuttajia.

Kuten aiemmin mainittua on alustalle mahdollista ladata vain vertikaalisia videoita, joka herätti aluksi kohdeyleisössä huomiota julkaisuhetkellä mainitun ”poikkeuksellisuuden” vuoksi. Kuitenkin esimerkiksi Snapchat, Instagram Stories ja Vine ovat jo aiemmin julkaisseet vertikaalivideoita, joten konseptin tulisi olla käyttäjäkunnalle tuttua. Instagram on perustellut valintaansa sillä, että haluavat keskittyä erityisesti mobiiliin materiaaliin.

Onko IGTV:stä YouTuben kilpailijaksi?

Siinä on ehdottomasti potentiaalia, Instagram on alustana tunnettu siitä, että sen päivitykset ovat olleet toimivia ja ne on aiemmin otettu hyvin vastaan käyttäjäkunnan toimesta. Valmis seuraajakunta perustettaville kanaville on myös selkeä etu YouTubeen nähden. Vain aika näyttää kuinka sovellus tulee menestymään, tähän tulee erityisesti vaikuttamaan kuinka Instagram tulee palvelemaan vaikuttajiaan ja kuinka käyttöoikeuksien sekä sääntöjen noudattamista tullaan valvomaan.

 Henkilökohtaisesti näkisin alustan toimivan yhdessä YouTuben rinnalla, enkä niinkään sen kilpailijana. Vaikuttajille keskeinen piirre on kohdentaa sisältöään eri alustoille joten näkisin että toimimaan alustana, kuitenkin erityyppisille videoille kuin YouTube.

 Ajan myötä näemme mikä Instagramin oman näköradion tulevaisuus tulee olemaan.

 

 -Antti-

Lisää Uutisia

21.02

2019

I-MEDIAT laajentaa uuteen liiketoimintaan – vaikuttajamediatoimiston listoilla tuhansia somevaikutta

Lue lisää

09.02

2019

Vaikuttajamarkkinointia avaimet käteen tai itsepalveluna

Lue lisää

28.01

2019

(Feikki)seuraajat - menestyksen mittari?

Lue lisää